Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić danas su u Doboju prisustvovali predstavljanju prototipa mobilnog tehničkog sistema namijenjenog za skeniranje i dezinfekciju, koji su za borbu u prevenciji virusa korona konstruisale dobojske firme “Energotehnika” i “MBA”.

Šeranić, koji je testirao uređaj, rekao je da ovaj protoptip ima mogućnost korištenja kod objekata sa većim protokom ljudi kako bi se obezbijedilo da svako prije nego što uđe u mjesto kolektivnog boravka obavi sve što je potrebno od dezinfekcije do higijenskog ponašanja.

“Imao sam prilike da testiram proizvod i svakako da ima sve osnovne karakteristike koje su potrebne da u trijaži lica koja ulaze u neki kolektivni smještaj, može da pomogne u smislu kontrole jednog čovjeka, a da se obavi sve u smislu mjerenja tjelesne temperature, dezinfekcije pri ulasku bilo da se radi o rukama koje su otvorene i izložene, bilo da se radi o samoj obući”, istakao je Šeranić.

On je naveo da je u razgovoru sa konstruktorima dao određene sugestije o higijenskim aspektima uređaja o kojima treba da se povede računa kako bi se upotpunio.

Šeranić je pohvalio kompanije koje su su izradile prototip istakavši da svaka kriza podstakne ljude da u zajednici odgovore na neki svoj način.

Petričević je zahvalio menadžmentu “Energotehnike” i “MBA”, koje su zajedničkim zalaganjem uspjele da ostvare proizvodnju kontejnera za dezinfekciju, koji, prije svega, ima potrebu da odgovori današnjoj situaciji uzrokovanoj epidemijom virusa korona.

“To je primjer kako stvari koje dolaze sa pandemijom mogu biti šansa privrednicima da dođu do inovacije koja se može vidjeti ovdje”, rekao je Petričević, te dodao da su mnoga preduzeća u Srpskoj prilagođavala radne uslove potrebama tržišta.

Predstavnik “Energotehnike” Perica Gojković naveo je da je riječ o prototipu mobilnog, tehničkog sistema za skeniranje, namjenjenog za kontrolu lica koja ulaze u razne objekte kojim bi upravljao operater iz kontrolne sobe.

On je rekao da je sistem prenosiv i opremljen tehnikom koja omogućava automatsko otvaranje vrata na ulazu i izlazu, beskontaktno mjerenje tjelesne temperature termalnom kamerom, uređajem za dezinfekciju prostorije, te automatskom regulacijom sistema za dezinfekciju nogu, ruku, uz sanitarije za pranje ruku, kao i video-nadzor, sistem ventilacije, klima-uređaj, elektronsku evidenciju i memorisanje lica koja ulaze u objekat.

On je naveo da je sistem napravljen od tehnologija do kojih se moglo doći u BiH, te da je cijena jednog kontejnera, u zavisnosti od opremljenosti, od 30.000 do 60.000 KM.

Gojković je istakao da će najmanje desetak sistema biti plasirano na tržište BiH u narednih nekoliko mjeseci, za čiju izradu, kada dospije u serijsku proizvodnju, treba do četiri dana.

Predstavnik firme “MBA” Sabrina Bajraktarević kaže da je uloga ove firme bila tehnička i da je riječ o kompleksnom sklopu radova.

Preuzeto sa:RTV DOBOJ